Avtohipnoza

8.10.2012

Napake v našem duševnem ravnovesju lahko sprožijo zdravstvene motnje. Nerešeni in odrinjeni problemi, ki ostanejo v naši podzavesti, pogosto povzročajo nastanek različnih bolezni.

Srčni napadi, nervoza želodca, mišična prenapetost, bolečine v glavi in križu, nespečnost, navkljub veliki utrujenosti, občutek izčrpanosti in druge zdravstvene težave so pogosto posledica funkcionalnih motenj in se lahko zgodijo tudi, če smo organsko popolnoma zdravi.

Vzroki za funkcionalne motnje so pogosto nezdrav način življenja, obremenjenost v poklicu, nemir, nervoza, pomanjkanje gibanja in tudi problemi v podzavesti, s katerimi sem začel ta prispevek.

Kakšne bolezni funkcionalne motnje povzročajo je težko reči, saj je odvisno od vsakega posameznika, vendar najpogosteje prizadanejo najšibkejše telesne organe.

Če tudi vi trpite za težavami funkcionalnih motenj, ki povzročajo kakšno izmed naštetih bolezni, potem se zagotovo sprašujete, kakšne rešitve obstajajo in kako te težave ter bolezni odpraviti.

Najenostavnejši odgovor je obisk zdravnika, vendar ti nam le redko pomagajo ozdraviti celoten problem. Z zdravili lahko uspešno zdravijo simptome, žal pa ne tudi vzrokov bolezni. Z drugimi besedami: bolečine v glavi, nespečnost ali srčne napade lahko pozdravijo, ne morejo pa odpraviti funkcionalnih motenj – nervoze, obremenjenosti ali problemov v podzavesti.

In v tej točki mi dovolite predstaviti avtohipnozo. Ta je edini pravi izhod, ki lahko reši tudi vzroke za nastanek omenjenih bolezni.

Najbolj znana vrsta takšne samopomoči je avtogeni trening oziroma z drugimi besedami metoda osredotočenega samosproščanja, ki sta jo odkrila in raziskala nemški psihiater Johannes H. Schulz in v Združenih državah Amerike rojeni psiholog Leslie M. Le Cron. Avtogeni trening sta opisala v knjigi Selbsthypnose – ihre Technik und Anwendung im Täglichen Leben (Avtohipnoza in njena uporaba v vsakdanjem življenju).

Splošno znano je, da vsaka misel, v kateri so močno poudarjena čustva, kaže neko tendenco po uresničitvi. To seveda ne pomeni, da se vse, kar si zamislimo, tudi uresniči. Za uresničitev so namreč potrebni določeni pogoji. Najpomembnejši med njimi je želja. Intenzivna želja oziroma dovolj velika motivacija za določen cilj.

Obstajajo zelo zanimive zgodbe o učinkih avtohipnoze. Ena izmed njih govori o Svenu Hedinu, ki je s sodelavci šel na potovanje po Tibetu. Eden izmed sodelavcev se je sprl z lokalnim tibetanskim puščavnikom, ki mu je nato prerokoval, da bo čez leto dni umrl. Nekaj dni pred domnevno smrtjo se je zelo slabo počutil in šel v bolnišnico. Pred smrtjo ga je rešil glavni zdravnik. Ta je zvedel za prerokbo in takoj ugotovil, da gre za posebno izrazit primer avtohipnoze, ki bi pacienta gotovo pripeljala do smrti, če ga ne bi uspavali v hipnotičen sen. Tako je spal štiri dni in prespal usodni dan. Ko so ga zbudili in mu povedali, da je preživel, je sugestija nehala delovati, pacient pa si je popolno opomogel.

Morda je to bolj skrajen primer delovanja avtohipnoze. Z avtohipnozo si lahko, namreč, pomaga čisto vsak in to pri popolnoma vsakdanjih rečeh, težavah, motnjah in problemih. Tako je lahko avtohipnoza rešitev pri odvajanju od kajenja, alkohola in mamil, zdravljenju nespečnosti, depresije, glavobolov in prebavnih težav, izgubljanju odvečne teže, izboljšanju uspeha v šoli in na različnih tekmovanjih,  odpravljanju strahov, stresa in depresije, pomaga vam lahko v ljubezenskem življenju in še bi lahko našteval.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Hipnoza. Tagi: .
Išči med objavami

Zadnji zapisi

Kategorije

Značke

Avtohipnoza Hipnoza Tehnike in značilnosti Zgodovina Šola hipnoze